Hur det blev som det blev…

På ett litet bageri i byn Stora Råby i Lunds utkant träffades Håkan och Thomas hösten 2019. Håkan, entreprenör och lantjunkare, bodde granne med bageriet och hade tillfrågats om att kanske ta över verksamheten. Thomas, bagare, nörd och Malmöbo var där av samma anledning.

Håkan gillade Thomas tankar kring det klassiska bakandet, om hantverket och stenugnens betydelse, om vikten av rätt råvaror och då inte minst smöret som Thomas kallade ”bageriets guld”. Men även bakprocessen och möjligheten till innovation och nytänkande. Tankarna blev till idéer om att utveckla något tillsammans.

Bageriet i Stora Råby var för litet så alternativa lokaler skulle bli aktuella.

Widerbergs Kött och Chark – en institution i Lund som med fina råvaror, hög servicenivå och ryktbar kvalitet under ett halvt århundrade hade sålt kött till Lundaborna, stod tom efter att verksamheten gått i konkurs.

Thomas hade bott i samma fastighet många år tidigare och sett potentialen för ett bageri i lokalen. Även Håkan, med starka minnen från Widerbergs under studenttiden hade sett de tomma skyltfönsterna och kände starkt för att göra något med varumärket och lokalen. I mötet med fastighetsägaren visade det sig att det legat ett tebrödsbageri i lokalen tidigare, liksom en mjölkbutik. Detta faktum, och historien om Widerbergs som utstrålade mycket av det de ville skapa avgjorde saken.

Därmed fanns förutsättningarna för att omvandla koncepter till verklighet – Widerberg & Ko Hantverksbageri startade bageriet och sin första butik i Lund på Sankt Petri Kyrkogatan 5 i september 2020. Den andra butiken etablerades på Davidshallstorg i Malmö vid samma tidpunkt.

Detta är historia, framtiden ska skrivas. Välkomna med på resan!

Widerbergs Kött & Chark

Widerbergs kött och charkuteri etablerades 1964 av Carl-Emil Widerberg som tog över och döpte om Holmgrens butik som sedan tidigare fanns på adressen. Widerbergs var en av Lunds klassiska specialbutiker med kvalitet, utsökta råvaror och hög servicenivå som signum. Man blev välkänd bl a för sin knake, men kanske framför allt för ”Widerbergaren” – en smörgåsmodell som skapades av Carl-Emils dotter Marian Widerberg 1992 och som blev en given lunch- och/eller nattmat för främst Lunds studenter.