Vårt hantverk

Vårt hantverk

Vi bakar med de bästa råvaror vi kan få tag på, ekologiska och mesta möjliga grad närodlade. Från Gisslebergs ekologiska kvarn utanför Svalöv i Skåne får vi merparten av vårt mjöl, men vi hämtar också mycket korn från lokala gårdar i närheten som vi mal i vår egen virvelkvarn i butiken. Några av dessa mjölsorter finns också till försäljning hos oss.

Vi bakar bröd såsom man gjorde förr, helt utan jäst. Detta gör vi för att bröd ska smaka bröd. Våra degar får kyljäsa i upp till fem dagar och bearbetas däremellan. Genom att spara en bit av degen för att använda till nästa sats låter vi brödets surdegskultur leva vidare, enligt levain metoden. Förr i tiden bakade man brödet i stora träfat och det var i dessa träfat bakterierna frodades ochfick brödet att jäsa. Det finns all anledning att lära och ta upp gammal kunskap och tradition.

Vi använder en ugn som har stora likheter med en gammaldags stenugn. Hela ugnen är klädd med chamotte, såväl härd som kammare, vilket gör att vi skapar förutsättningar för den naturligt skyddande skorpan runt hela brödet. Denna möjliggör en mycket hög hydration eller fuktighet i bröden, som därför håller i flera dagar utan att bli torrt.

Mjölk från skånska kossor

Att utgå från opastöriserad mjölk direkt från korna, av den göra vår egen grädde och kärna vårt eget smör, är en viktig del i vår verksamhet. I dagsläget får vi inte sälja dessa opastöriserade produkter men vi får använda dem i vår produktion. Det som blir över i form av skummjölk och kärnmjölk används i våra vetedegar som blir till kanel- och kardemummabullar.

Förvaring av våra bröd

När ni köpt ett av våra bröd, dela det på mitten och låt snittytan vila mot en plan yta, t ex en skärbräda, och njut sedan av brödet flera dagar efter inköp. Använd inte plastpåse och ej heller papperspåse. Sådant hade man inte förr, det ska inte heller behövas idag. Detta rimmar också väl med hållbarhetstanken.

Goda samarbeten

Vår strävan efter transparens och hållbarhet gäller också i våra val av leverantörer där vi samarbetar med lokala mathantverkare som med stor kärlek skapar unika och ofta ekologiska produkter.

Länkar till några samarbetspartners och till de som inspirerar oss:

Förr i tiden hade varje liten by minst en kvarn, dit man gick för att mala eller köpa färskt mjöl, Gissleberga kvarn utanför Svalöv är en ekologisk byggdekvarn med anor från 1400-talet, nuvarande ägare Bengt & Anders förvaltar traditionen väl.

Storyn bakom Svenska Kakaobolaget är värd att ta del av, Ulrika och Fredrik har fokus på detaljerna, på råvarorna, på det naturliga utan tillsatser – ta en tur till Skåne Tranås och upplev magi.

Kathe Kaczmarzyk, en grönsaksfantast från New York med inriktning på fermenterade lokala grönsaker, skapar magi, varje dag i sin butik Saltat Ferments i Malmö! Vi är glada över att kunna erbjuda hennes produkter i våra mackor!

I mötet med utegrisarna står det klart att Pierre Engström, charkuterist på Marsvinsholms Slott älskar sin råvara och bryr sig mycket om den. Med gedigen hantverkstradition och kunskap och helt utan tillsatser blir resultat otroligt bra. Ni träffar på dessa delikatesser i våra mackor.

Joanna Alm, grundare till Drop Coffee, har vunnit många utmärkelser grundat i hennes stora passion för kaffe och för hennes engagemang i odlarna och deras arbete. Hon besöker och handlar direkt av odlarna, hållbarhetsperspektivet går som en röd tråd genom hela verksamheten och rosteriet är ekologiskt certifierat. Vi är glada att kunna erbjuda vår egen Widerberg-rost tillsammans med hennes andra fina kaffe.